Ruud Gullit

Ruud
Gullit

  • Member
  • Voetbal

Geboren: 1 september 1962
Nationaliteit: Nederlands
Sport: Voetbal
Europees Kampioen: 1988
Europees Speler van het jaar: 1987
Wereldspeler van het jaar: 1987, 1989

Met zijn dreadlocks en atletisch rennen was Ruud een echte publiekstrekker die een enorme impact had op het voetbal.

Als Nederlands voetballer behaalde Ruud zijn grootste succes. Hij was een ster van de Europese kampioenschappen in 1988. Hij scoorde het openingsdoelpunt tegen de USSR (nu Rusland) in de finale met een krachtige kopbal in een 2-0 overwinning, en zo werd Ruud als aanvoerder van Nederlands elftal Europees kampioen.

Hij was in staat om op verschillende posities te spelen, waarbij hij zijn snelheid en kracht met veel succes gebruikte. Hij was lang en krachtig, maar bezat ook balans en evenwicht, wat hem in combinatie met zijn visie tot een van de meest gracieuze spelers van zijn tijd maakte. Hij werd in 1987 uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar en in 1987 en 1989 tot Wereldvoetballer van het Jaar.

Met Ruud aan de zijlijn reisde Nederland in 1990 als een van de favorieten naar het WK in Italië, maar het team presteerde niet zoals verwacht en knieblessures verminderden Gullit's effectiviteit. Nederland verloor in de tweede ronde met 2-1 van Duitsland dat uiteindelijk won.

Vanuit een arme achtergrond ontwikkelde hij zijn voetbalvaardigheden in de buurt van de Rozendwarsstraat (Amsterdam), waar straatvoetbal een belangrijke rol speelde in zijn beginjaren. Zijn eerste team was de Meerboys, bij wie hij in 1970 als junior kwam. Op tienjarige leeftijd verhuisde hij van de Jordaan naar Amsterdam Oud-West, waar hij samen met een andere Nederlandse voetbalster Frank Rijkaard straatvoetbal speelde.

Hij speelde voor Haarlem en Feyenoord, voordat hij naam maakte bij PSV Eindhoven, waar hij zich begon te ontwikkelen als voetballer van wereldklasse. Hij trad in 1985 toe tot de Italiaanse club AC Milan voor een toenmalig recordbedrag van 6 miljoen pond. Hij hielp AC Milan de landstitel winnen in zijn eerste seizoen - de eerste van de club in negen jaar - dat de basis legde voor twee opeenvolgende Europa Cup-overwinningen.

Ruud verliet AC Milan in 1995 voor Chelsea en werd een jaar later speler-manager, waarmee hij de Londense club in 1997 naar een FA Cup-overwinning leidde, de eerste grote trofee van de club in 26 jaar. Chelsea eindigde ook als zesde in de Premier League. Hij had ook korte periodes als manager bij de Engelse club Newcastle, de Rotterdamse club Feyenoord en Los Angeles Galaxy. Hij is nu een gerespecteerde tv-voetbalanalist.

Hij hielp bij de lancering van de Laureus Sport for Good Foundation in Nederland in Amsterdam in 2009 en werd in 2017 lid van de Laureus World Sports Academy.

Onze partners

Onze
partners

Zonder onze samenwerkingen met onze partners kunnen wij de kracht van sport niet inzetten om de wereld van jongeren te veranderen.

"Uiteraard kunnen wij de wereld niet in een dag veranderen, maar we kunnen wel speelveld voor speelveld aanpakken.”

Doe mee en word ook partner van Laureus Nederland